Nykylääketieteessä itsemääräämisoikeutta omasta kehostaan pidetään itsestään selvänä asiana – ainakin siihen asti, kun kyse on rinnoista. Jopa koko lääketieteen alalla näkee vielä tänäkin päivänä kummaksuvaa asennetta rintojen poistoja kohtaan. Miksi tähän arkiseen toimenpiteeseen suhtaudutaan vielä nykyaikanakin ymmärtämättömästi?
Naiseus ja rinnat on yhdistetty toisiinsa jo ainakin 1400-luvulta alkaen. Tuolloin – renessanssin alkuaikoina – ajateltiin myös, että maapallo on aurinkokunnan keskus auringon sijasta. Jälkimmäisestä ajatuksesta päästiin eroon jo 1500-luvulla, ensimmäisestä ei olla päästy vieläkään.
Rintarauhasen kirurgiasta on kasvanut vuosikymmenten saatossa suurin plastiikkakirurgian osa-alue. Rintaa kohottavat, suurentavat, pienentävät ja korjaavat leikkaukset ovat arkipäivää miltei jokaiselle plastiikkakirurgille. Leikkausten tavoitteena on yleensä sekä toiminnallisuuden parantaminen (esimerkiksi liian suurien rintojen takia) että rinnan esteettinen korjaaminen.
Samaan aikaan jo vuosikymmenten ajan on kuitenkin ollut ihmisiä, jotka haluavat kokonaan eroon rinnoistaan. Tämä joukko vaikuttaa alati kasvavan, ja rintojen poistoa toivovia potilaita näkyy vastaanotolla koko ajan enemmän. Rintojen poistoa toivovia ei kuitenkaan usein ymmärretä lääkärikunnankaan keskuudessa. Harmillisen usein henkilöön, joka toivoo pääsevänsä eroon rinnoistaan, suhtaudutaan omituisuutena tai jopa mielenterveyspotilaana.
Ehkä nykyään tavallisin syy rinnoista eroon haluamiselle on sukupuolen kokemukseen liittyvä kehodysforia, joka usein koetaan varsin voimakkaana etenkin rintojen kohdalla. Muita syitä ovat rintasyövän pelko tai sen esiintyminen suvussa. Rintojen poistoon hakeutuvien potilaiden joukossa on myös alati kasvava ryhmä aikuisia naisia, jotka yksinkertaisesti haluavat kokonaan eroon rinnoistaan. Niitä ei mielletä enää olennaiseksi osaksi naiseutta, vaan enemmänkin ne ovat tiellä ja aiheuttavat jokapäiväistä harmia, ahdistusta ja fyysistä haittaa.
Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa rintojen poistaminen on tehokas vaihtoehto. Useissa julkaisuissa on todettu sukupuolidysforiaa potevien potilaiden elämänlaadun paranevan merkittävästi rintojen poiston myötä. Vastaanotolla näkee konkreettisesti, miten jokapäiväinen elämä ja elämänlaatu paranee, kun ahdistuksen aiheuttaja on poistettu ja mielelle vapautuu tilaa ajatella muutakin kuin rintoja.
On hämmästyttävää, miten rintojen poistoa toivoviin potilaisiin suhtaudutaan vielä 2020- luvun Suomessakin niin järeän keskiaikaisesti. Vaaditaan psykologisia testejä ja vuosien seurantaa, jotta rintojenpoistojonoon pääsee – ja tämä pääseminen koskee vain sukupuolenkorjausta miettiviä ja heistäkin vain sitä osaa, joka täyttää kriteerit.
Vaikka toisessa rinnassa todettaisiin syöpä, toista rintaa ei suostuta poistamaan samalla. Ei, vaikka potilas niin toivoisi. Se poistettu rinta kyllä voidaan rakentaa uudestaan potilaan niin halutessa. Toista rintaakin suostutaan kyllä korjaamaan samassa leikkauksessa, mutta poistoon ei suostuta. Rintojen korjaavaa kirurgia on toki tärkeää, mutta on todella outoa, että potilaan itsemääräämisoikeus päättyy sen ensimmäisen rinnan kohdalle.
Rintojenpoistoleikkauksia tekevänä plastiikkakirurgina yksityisellä sektorilla tuntuu helposti saavaan kritiikkiä osakseen – ikään kuin tekisi jotain kiellettyä. Siis tilanteessa, jossa poistaa aikuiselta ihmiseltä rintarauhasen, jos tämä sitä toivoo. Sen sijaan on ihan salonkikelpoista laittaa muutama desi vierasesinettä (silikoni-implantti) rintarauhasen alle, jos aikuinen ihminen sitä toivoo. En missään nimessä kritisoi rintojen suurennuskirurgiaa, teen itsekin sitä säännöllisesti. Ihmettelen vain, miksi ihmisen itsemääräämisoikeus kattaa kyllä rintojen suurentamisen, mutta ei niiden poistamista.
Rintojen poistoa ja rintakehän maskulinisaatiokirurgiaa on tehty Sairaala KL:ssä yli 20 vuotta. Vuosien saatossa olemme kasvaneet tällä saralla yhdeksi Suomen merkittävimmistä klinikoista, ja jatkamme kasvua mielellämme. Vastaanotolla saa nähdä jatkuvasti, miten vääränlaisen rintakehän aiheuttama puristava haarniska katoaa leikkauksen myötä, ahdistus helpottaa, elämänlaatu paranee ja olo vapautuu. Seisomme työmme takana ja olemme varmoja, että ”tulevaisuus näyttää meidän olevan oikealla puolella historiaa”, kuten eräs asiakkaamme kauniisti sanoi.
Atte Manninen
Plastiikkakirurgi
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri