Kun paino on pudonnut

Suuren painonpudotuksen jälkeen moni saattaa hakeutua plastiikkakirurgiseen toimenpiteeseen ylimääräisen kudoksen arkielämää häiritsevien vaikutusten vuoksi. Syitä tähän on monia, mutta tavallisesti leikkauksen taustalla on sama toive: elämänlaadun parantaminen.

Ison painonpudoksen jälkeen saa aina onnitella itseään. Kyse ei nimittäin ole mistään itsestään selvästä rupeamasta, kun painonpudotus vaatii monesti suuria muutoksia elämässä.

Ilon ja onnistumisen tunteiden lomassa moni painoa pudottaneista henkilöistä kuitenkin huomaa, ettei oman kehon kudos jaksa napakoitua itsestään, ja tällöin monesti toivotaan plastiikkakirurgin veistä avuksi.

Millaisilla leikkauksilla ylimääräistä ihoa voidaan poistaa?

Painonpudotuksen jälkeinen plastiikkakirurgia kattaa joukon leikkaustoimenpiteitä, jotka muun muassa poistavat ylimääräistä ihoa. Useimmin leikkaukset keskittyvät vatsan ja rintojen alueelle. Myös reisien tai olkavarsien kiristys on usein paikallaan, jos samalla kertaa haluaa korjata niiden muotoa.

Syitä ylimääräisestä kudoksesta eroon hankkiutumiseksi on monia. Liiallinen iho voi esimerkiksi rajoittaa liikkumista ja harjoittelua sekä hankaloittaa henkilökohtaisen hygienian ylläpitoa. Lisäksi ylimääräinen kudos saattaa tuottaa ihoärsytystä ja infektioita sekä aiheuttaa psyykkistä ja emotionaalista kärsimystä ja sosiaalista epämukavuutta.

Leikkaus ja jälkihoito suunnitellaan aina yhdessä lääkärin kanssa

Toimenpiteet tehdään usein yhdistettynä rasvaimuun, ja tehdään leikkaussalissa nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa. Leikkaustekniikka, riskit ja toipuminen ovat yksilöllisiä, ja niistä keskustellaan vastaanotolla yhdessä lääkärin kanssa. Samalla käydään läpi sitä, mikä olisi optimaalinen aikataulu leikkaukselle.

Lääkärin kanssa keskustellaan myös jälkihoitoon liittyvistä asioista. Jälkihoidossa on tärkeää muistaa pitää yksilöllistä tukitekstiiliä leikkausalueella 4-6 viikkoa leikkauksen jälkeen. Tukitekstiilin saa Sairaala KL:sta leikkauspäivänä.Tervetuloa vastaanotolleni keskustelemaan mahdollisuuksista!

Anna Höckerstedt

Plastiikkakirurgi

Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen ja Suomen Lihavuuslääkärit ry:n jäsen

Takaisin blogiin